1. EĞİTİMİN HEDEFİ
1.Kuruluşların süreç yapılarında "Fırsat ve Risk Analizi" nin etkili ve kapsamlı olarak uygulanması için gerekli bilgi ve teknikleri paylaşmak ve uygulama becerilerini geliştirmeyi hedefliyoruz.
2.Süreçlerin kurumsal stratejilere uygun performans sonuçlarına ulaşabilmesi için sürecin ekosistemindeki “fırsatlar ve riskler”in farklı yaklaşım ve tekniklerle belirlenmesine yönelik bakış açısını geliştiriyoruz.
3.Sürecin etkileşim yapısı ve sürecin işleyişindeki “durumsal fırsatlar ve riskler” için tanımlanmış olan belirli öncelikler ve kriterler üzerinden fırsat/risk analizi yapma yetkinliğini geliştiriyoruz.
2. YETKİNLİK GELİŞİMİ SAĞLANACAK KONULAR
1.Katılımcılar, fırsat ve risk kavramları ve süreç performansına etkisi konusunda bilgi gelişimi sağlaması ve farkındalıklarını geliştirecekler.
2.Kuruluşta süreç sahipleri ve operasyonel yöneticiler, kurumsal stratejileri ve süreç performansını etkileyen fırsat ve risklerin analizini kapsamlı ve etkili şekilde uygulayabilme yetkinliği kazanacaklar.
3. Katılımcılar, her sürecin “fırsatlar ve riskler”ini değerlendirirken, "süreçler arası etkileşim"in ve paydaşların etkisini ve önemini algılayarak değerlendirecekler.
4. Kuruluştaki süreç sahipleri ve yöneticiler, temel görev ve sorumluluklarından biri olarak yönettikleri süreçlerin gözden geçirilmesi ve “fırsat ve risklerin belirlenmesi için «öncülük ve liderlik» rollerine yönelik farkındalık ve yetkinliklerini geliştirecekler.
3. EĞİTİM İÇERİĞİ
I.Fırsat ve Risk temel kavramları
1.Temel kavramlar, fırsat, risk, olasılık, kriterler, önceliklendirme..vb.
2.Risk temelli düşünce ve önleyici yaklaşım felsefesi
3.Yönetim sistemleri şartlarıyla ilişkiler
II.Fırsat ve Risk Kaynakları
1.Kurumsal yapı kaynaklı fırsat/riskler
2.Bağlam kaynaklı fırsat/riskler
3.Paydaş analizi kaynaklı fırsat/riskler
4."Ürün ömür döngüsü ve ürün güvenliği" odaklı fırsat ve riskler
5.Müşteri ve Pazar koşulları kaynaklı riskler
6.Yasal şartlar kaynaklı riskler
III.Fırsat ve Risk Analizi Uygulama
1.Fırsat ve riskleri belirleme ve öngörme kriterleri
2.Kurumsal vaka çözümleme ve örnek uygulamalar
3.Kurumsal uygulama için prosedür, kılavuz ve form kullanımı; dijital çözümler
4. EĞİTİM YÖNTEMİ VE EĞİTİM SÜRESİ
Kuruluşun ihtiyaç ve taleplerine göre iki farklı yapıda eğitim projesi uyguluyoruz.
I.BİLGİ PAYLAŞIM PAKETİ - BİP
Yöntem
Süreçlerde Fırsat ve Risk Analizi Eğitimi, BİP Eğitim projesi olarak kuruluş içi düzenlenir ve iki adımdan oluşur
Aşamalar Hakkında Bilgiler
1.Hazırlık Aşaması; Analiz ve Tasarım (Eğitim başlamadan 2 hafta önce)
Öncelikle eğitim öncesinde, kuruluşa özgü süreç yönetimi yapısı, temel süreçler, destek süreçler, alt süreçler, süreç hedefleri ve yönetimi, süreç uygulamaları, risk unsurları konularında bilgi alınarak analiz edilir. Bu sayede eğitimde mevcut yapıyı geliştirme ihtiyaçları belirlenerek eğitim içeriği ve sunumu yeniden yapılandırılır.
2.Teorik Bilgi Paylaşımı Aşaması (1 günlük yüz yüze eğitim)
Temel ve ileri seviye bilgiler ve teknikler paylaşıldıktan sonra kuruluşun süreçlerinden örnekler seçilerek ekip çalışmalarıyla ve aktif katılımla örnek fırsat/risk analizi uygulamaları gerçekleştirilir.
KATILIMCILAR
1.Kuruluş içinde her fonksiyon ve seviyedeki yöneticiler
2.Süreçlerin yönetimi ve uygulanmasında rol üstlenen süreç sahipleri ve süreç sorumluları
3.Yönetim sistemleri yönetici ve sorumluları, süreçlerin verimli ve etkili yönetimi ve iyileştirilmesi konusunda bilinç ve farkındalık seviyesinin geliştirilmesi hedefi kapsamında her seviyede sorumlular ve çalışanlar
Eğitim verimi ve etkililiği için eğitim grubunda en fazla 16 katılımcı öngörülmüştür.
6. VİDEO TANITIM SUNUMU
Web sitemizde "Bilgi Ağacı/Videolar" bölümünde "Süreçlerde Fırsat ve Risk Analizi Eğitimi - Tanıtım Sunumu" filmini izleyebilirsiniz.